Het verschil is groter dan één letter.
Steeds vaker horen we mensen zeggen dat de coronapandemie een wake up call voor ze is. Het zet aan tot denken. Over gezondheid en over werk. En over aan het werk kunnen blijven. Ook voor de meeste werkgevers is het een wake up call. Zijn we in staat om ons snel en effectief aan te passen? Aanpassen op een andere manier van werken? Zijn onze medewerkers verbonden met de organisatie? De antwoorden op deze vragen zijn direct gelinkt met inzetbaarheid. De urgentie van inzetbaarheid is door de pandemie groter geworden. En niet alleen de inzetbaarheid van vandaag maar ook de toekomstige inzetbaarheid. We zijn er allemaal achter gekomen dat dingen snel kunnen veranderen! Effectief werken aan het verbeteren van de inzetbaarheid vraagt om een gerichte aanpak. In deze blog nemen we je mee in het “geheim” van het plan van aanpak.
Verbeteren van inzetbaarheid
Inzetbaarheid wordt door veel werkgevers als een steeds belangrijker thema gezien. In de regel wordt inzetbaarheid -terecht- aangemerkt als een gedeelde verantwoordelijkheid. Werkgever en werknemer hebben beide hun rol. Zoals ze ook allebei belang hebben bij een goede inzetbaarheid. En toch… het lukt meestal maar mondjesmaat om echt stappen te zetten. Stappen die leiden tot een verbeterde inzetbaarheid. Waarom dit niet lukt? Omdat….
- de focus niet op de meest essentiële zaken ligt;
- inzicht in de onderliggende variabelen ontbreekt;
- het niet integraal wordt benaderd;
- werkgever en/of werknemer hun rol onvoldoende pakken.
In onze blog “8 bruisende inzetbaarheidstips” gaan we in op de meest voorname stappen om te komen tot een succesvolle aanpak. Hieronder gaan we dieper in op het opstellen van een plan van aanpak.
Ruis of Bruis?
De inhoud van het plan kan tot ruis of tot bruis leiden. Het verschil is slechts één letter maar alles bepalend. Ruis betekent dat de uitvoering van het plan niet het juiste effect geeft. Het niet aanhaakt op hetgeen er daadwerkelijk aan de hand is. Werknemers zich er onvoldoende in herkennen. Leidinggevenden het als een “feestje” van HR zien etc. Ergens is bij het opstellen van het plan van aanpak een verkeerde afslag genomen. Bruis staat voor energie. Voor dynamiek en succes. Voor een plan dat werkt en aansluit op de organisatie(doelen) en medewerkersbehoefte.
In onze opvatting kan alleen met succes aan de inzetbaarheid gewerkt worden als werkgever en werknemer dit allebei vanuit hun eigen rol doen. Organisaties (incl. leidinggevenden) vanuit hun faciliterende rol. Zij zorgen voor een juiste ondersteuning, voor faciliteiten, programma’s, steun en aandacht. Medewerkers werken, als eigenaar van hun inzetbaarheid, gericht en doorlopend aan het verbeteren hiervan. Zitten dus niet in de wachtstand maar zijn proactief. Maken optimaal gebruik van de geboden mogelijkheden en meer…
Het “geheim” van een goed plan van aanpak
- Organisatie en werknemer hebben allebei een eigen plan van aanpak;
- Beide plannen zijn het resultaat van een goede analyse van de huidige stand van zaken;
- Beide plannen zijn specifiek en beperkt in omvang. Niet stapelen maar kiezen en dus focus;
- Het organisatieplan is gelinkt aan de business en integraal;
- Ook is het organisatieplan tot stand gekomen door hier alle stakeholders bij te betrekken;
- Het medewerker-plan is een medewerker-plan. Dus niet het plan van de leidinggevende. Deze ondersteunt, coacht en bemoedigt.
Wij zijn ervan overtuigd dat jij gaat voor BRUIS en dus voor succes!